3.7 Lees het boekje

Lees: De geschiedenis van Methamfetamine

DE GESCHIEDENIS VAN METHAMFETAMINE

Kamikaze piloten kregen net voor hun zelfmoordmissies methamfetamine .


Methamfetamine is geen nieuwe drug; hoewel het de laatste jaren wel krachtiger is geworden, omdat de technieken voor het maken ervan verder ontwikkeld zijn.

Amfetamine werd in 1887 in Duitsland voor het eerst synthetisch bereid en methamfetamine, dat krachtiger en gemakkelijker te maken is, werd in 1919 in Japan ontwikkeld. Het kristalvormige poeder was in water oplosbaar, waardoor het een perfect middel werd om te injecteren.

Methamfetamine werd voor het eerst op grote schaal ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, waar het door beide partijen werd gebruikt om de troepen wakker te houden. Japanse piloten kregen er vóór hun kamikazemissies hoge doseringen van en na de oorlog, toen de militaire voorraden voor het Japanse publiek beschikbaar kwamen, nam het spuiten van methamfetamine epidemische vormen aan.

In de vijftiger jaren werd methamfetamine door artsen voorgeschreven als hulp bij diëten en om depressie tegen te gaan. Omdat het gemakkelijk verkrijgbaar was, werd het door studenten, vrachtwagenbestuurders en sporters als niet-medisch stimulerend middel gebruikt en al snel nam het gebruik toe.

In de jaren '60 werd het nog erger omdat de injecteerbare variant steeds makkelijker verkrijgbaar was en het gebruik nog meer toenam.

In 1970 werd het door de Amerikaanse regering voor elke vorm van gebruik, illegaal verklaard. Daarna beheersten de Amerikaanse motorbendes het grootste deel van de productie en distributie van de drug. In die tijd woonden de meeste gebruikers op het platteland en konden ze zich de duurdere cocaïne niet veroorloven.

In de jaren negentig openden Mexicaanse drugskartels grote laboratoria in Californië. Deze grote labs maken tot wel 25 kilo in een weekend en daarnaast werden er kleine privélaboratoria in schuurtjes en keukens opgezet, wat ook de bijnaam “stove top” (op het fornuis) opleverde als een van de vele bijnamen. Daarvandaan verspreidde het zich door de Verenigde Staten en, via Tsjechië, naar Europa. Vandaag de dag wordt het merendeel van de in Azië verkrijgbare drugs, in Thailand, Birma en China geproduceerd.