ISO – EEN NIEUWE DRUG DIE 20 KEER DODELIJKER IS DAN FENTANYL

INTERNATIONAAL
12 juni 2022

Wat is iso en waarom is het zo gevaarlijk?

Drugs zijn al sinds het psychedelische tijdperk een ernstig maatschappelijk probleem. Maar sindsdien zijn ze gestaag sterker en dodelijker geworden. Van lsd in de jaren 1960 tot crack cocaïne en xtc in de jaren 1970 en 1980, de waarschijnlijkheid op verslaving is gestaag toegenomen. In de afgelopen decennia heeft de potentie van marihuana alarmerende niveaus bereikt. En alsof dat nog niet erg genoeg is, kwamen er de afgelopen tien jaar ook nog eens zeer verslavende synthetische opiaten bij, waarvan fentanyl de laatste is. Elk ervan is verantwoordelijk geweest voor ongeëvenaarde aantallen verslaafden en sterfgevallen door drugs.

Iso kan worden aangetroffen in verschillende vormen zoals poeder, kristallen of tabletten en wordt vaak met andere drugs vermengd.
Iso kan worden aangetroffen in verschillende vormen zoals poeder, kristallen of tabletten en wordt vaak met andere drugs vermengd.
 

Fentanyl heeft het aantal mensen dat een overdosis nam al naar een nieuw niveau genomen. Sinds het begin van de coronapandemie is een recordaantal Amerikanen gestorven aan een overdosis drugs. Daaronder was fentanyl opvallend aanwezig.

Fentanyl, vijftig tot honderd keer sterker dan morfine, was oorspronkelijk bedoeld om patiënten die een operatie ondergingen, te verdoven. Nu is er een nieuwe drug aan de horizon verschenen, iso, die het vermogen heeft om het aantal drugsdoden zelfs nog verder uit de hand te laten lopen.

Er zijn nieuwe vormen van deze synthetische opioïde in Washington, DC, verschenen die vele malen krachtiger zijn dan fentanyl. Er zijn ook gevallen gemeld in de Amerikaanse staten Indiana, Wisconsin en Illinois, en de procureur-generaal van Florida, Ashley Moody, waarschuwde onlangs voor een synthetische opioïde, isotonitazeen (iso), dat twintig tot honderd keer sterker is dan fentanyl. Omdat het vaak met andere drugs wordt vermengd, hebben gebruikers geen idee dat er een dodelijk ingrediënt in zit tot het te laat is.

Iso werd in de jaren 1950 door farmaceutische bedrijven ontwikkeld als pijnstiller. Het gebruik ervan werd stopgezet vanwege de vele gevaarlijke bijwerkingen. De ernstigste daarvan is ademstilstand. Iso wordt aangetroffen in kristalvorm of als wit, gebroken wit of geel poeder dat met heroïne of cocaïne kan worden vermengd om een dodelijke cocktail te maken, of dat in tabletten kan worden geperst.

Maar zelfs dat vertelt niet het hele verhaal. Het aantal sterfgevallen door een overdosis aan drugs waarbij psychostimulantia zoals methamfetamine betrokken zijn, neemt in grote mate toe omdat deze synthetische opiaten erin worden verwerkt.

Als iso zo gevaarlijk blijkt te zijn als deskundigen vrezen, zou het feit dat iso in omloop komt, verwoestend kunnen zijn.

Synthetische drugs worden gemaakt met door mensen vervaardigde chemicaliën in plaats van met natuurlijke ingrediënten.
Synthetische drugs worden gemaakt met door mensen vervaardigde chemicaliën in plaats van met natuurlijke ingrediënten.