Een recreatieve gebruiker neemt marihuana vanwege het effect dat het creëert en de “high” of de roes die ze ervan willen krijgen. Regelmatig gebruik verhoogt de tolerantie en kan er toe leiden dat gebruikers zwaardere drugs nemen om dezelfde “high” te bereiken. Als de effecten minder beginnen te worden, grijpt de persoon wellicht naar sterkere drugs om aan de ongewenste toestanden te ontsnappen die ervoor zorgden dat hij in de eerste plaats marihuana ging gebruiken. Marihuana zelf leidt er niet toe dat iemand andere drugs gaat gebruiken.
Mensen gebruiken drugs om zich te ontdoen van ongewenste situaties of gevoelens. Marihuana verbergt het probleem een tijdje (als de gebruiker “high” is). Als de “high” afneemt komt het ongewenste probleem of de ongewenste situatie sterker terug dan voorheen. Het kan zijn dat de gebruiker dan naar sterkere drugs grijpt omdat de marihuana niet langer meer “werkt”.
Daarnaast is er het feit dat marihuanagebruikers over het algemeen op feestjes een groepje vormen of gewoon met elkaar optrekken om het met anderen te delen. Wanneer vervolgens iemand een nieuwe drug de groep in brengt, is het onderdeel van de groepsmentaliteit dat iedereen mee doet met die nieuwe en mogelijk verslavende drug.
De overgrote meerderheid cocaïnegebruikers (90%) begon in eerste instantie met een drug als marihuana, sigaretten of alcohol.34 Natuurlijk gaat niet iedereen die marihuana en hasj rookt, over op het gebruik van zwaardere drugs. Sommigen doen dat nooit. Sommigen stoppen helemaal met het gebruik van marihuana. Maar sommigen doen dat wel. Bij een studie werd ontdekt dat jongeren (tussen de 12 en 17 jaar oud) die marihuana gebruiken 85 keer meer kans lopen cocaïne te gaan gebruiken dan jongeren die dat niet doen en dat 60% van de jongeren die marihuana rookten vóór hun vijftiende jaar overgaat op het gebruik van cocaïne.35
“Ik kreeg mijn eerste joint op de speelplaats op school. Ik ben nu een heroïneverslaafde en ik heb zojuist mijn achtste poging om af te kicken achter de rug.”– Christian