ZEG NEE TEGEN DRUGS 10-DAAGSE
DFW België haalt afdelingen uit 24 landen bij elkaar tijdens de Internationale Dag tegen het Misbruik van en Illegale Handel in Drugs.
Sinds 1987 wordt er op 26 juni over de hele wereld de Verenigde Naties Internationale Dag tegen het Misbruik van en Illegale Handel in Drugs gevierd. Het doel van die dag is het vergroten van activiteiten en samenwerking om het doel van een internationale samenleving die vrij is van drugsgebruik te bereiken.
Daarom trokken vrijwilligers van Drugsvrije Wereld (DFW) afdelingen in 24 landen en 90 steden hun groenblauwe T-shirts aan en vulden ze hun DFW-draagtassen met boekjes uit de serie van 14 De Feiten over Drugs boekjes. Ze gingen de straat op, naar het strand, naar parken, naar sportwedstrijden en naar waar dan ook waar massa’s mensen waren, om zo kinderen, tieners, gezinnen en wie verder dan ook, met de werkelijke feiten over drugs te bereiken.
Een voorbeeld hiervan was het Drugsvrije Wereld team van België. Ze lanceerden een “Zeg Nee tegen Drugs 10-daagse” tour van 16 tot 26 juni.
Ze begonnen hun eerste dag in Antwerpen, een stad in het noorden van België. Ze zetten een kraam op buiten het Centraal Station van Antwerpen, en bereikten uiteindelijk meer dan 3500 forenzen met boekjes, die ze op hun reizen naar waar dan ook konden meenemen. Eén iemand was met de trein gekomen om drugs te kopen, omdat hij had gehoord dat je er in Antwerpen makkelijk aan kon komen. In plaats daarvan ging hij terug naar huis met een exemplaar van een De Feiten over Drugs boekje in handen en met nieuwe plannen om een clean leven te leiden.
Ze verhuisden naar het zuiden, naar Molenbeek, waar drugsgebruik welig tiert. Daarom zetten ze hun kraam op bij het Étangs metrostation en gaven meer dan 3300 boekjes aan passagiers en winkeliers. Onder de mensen die werden bereikt, was een onderwijzeres die niet alleen boekjes meenam, maar ook een Drugsvrije Wereld Onderwijspakket, dat een leraar alles geeft om zijn leerlingen te bereiken met de feiten over drugs. Eén winkelier vroeg om meer boekjes, omdat de boekjes die hij had ontvangen heel snel wegwaren.
De 10-daagse tour bestond ook uit een fietstocht door Brussel, de hoofdstad van België, waar het team meer dan 100 winkels bezocht die bundels namen om aan hun klanten te geven. Motorrijders stopten ook bij het Naamsepoort metrostation, het Muntplein en de Nieuwstraat, een winkelwandelstraat waar duizenden mensen per uur doorlopen. Een verpleegster die door het DFW-team werd benaderd, verzorgde patiënten die vaak aan drugs verslaafd of die zelfs drugsdealers waren. Ze nam direct boekjes voor hen mee en ze kreeg ook het website-adres zodat ze meer boekjes kon bestellen als ze dat nodig had. Een ander vond wat het team deed zo goed, dat hij één van de groenblauwe tassen vol boekjes pakte en ze zelf van winkel naar winkel begon uit te delen.
Tijdens de 10-daagse tour was er een fietstocht door de Belgische hoofdstad Brussel, waar het team meer dan 100 winkels bezocht.
De volgende dag ging het team naar het westen, naar Oostende aan de kust van het Kanaal, waar eigenaren van strandrestaurants en winkels de boekjes namen. In één café vertelden ze over hun strijd tegen het algemene gebruik van cannabis in dat gebied en dat mensen zelfs in het café cocaïne probeerden te snuiven. Daarom werd De Feiten over Cocaïne direct aan de klanten gegeven. Sommige winkeliers waren al distributeurs van de boekjes en vroegen of ze elke week nieuwe voorraad konden krijgen, omdat ze zo snel werden uitgegeven.
In een andere stad in Vlaanderen tijdens het Kontich Leeft festival, gaf de locoburgemeester voor sport een interview op de lokale radio, Zuidrand Kontich. Hij sprak terwijl hij voor de DFW-kraam stond en legde uit dat ze daar waren om jongeren de feiten over drugs te geven.
In het totaal werden door heel België meer dan 55.000 Drugsvrije Wereld materialen gedistribueerd, waarbij nu meer dan 500 winkels de boekjes voor hun klanten hebben. Om de boodschap naar nog duizenden mensen meer te brengen, werd het ook via de media verspreid, in een tv-show en tijdens vijf radio-interviews.
RED JONGE LEVENS
Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.