HOE ÉÉN VASTBERADEN VENEZOLAAN HET DRUGSGEBRUIK MET 40% DEED DALEN
Mario Chirinos hoorde in 1997 dat zijn twee neven voor een groot drugskartel in Venezuela werkten. Maar voordat hij er iets aan kon doen waren ze het slachtoffer geworden van de narcotica-oorlogen.
Op dat moment besloot hij dat zijn land moest veranderen. Maar pas tien jaar later ontdekte hij hoe dat te doen: met de Feiten over Drugs-campagne.
Chirinos begon meteen met het uitdelen van De Feiten over Drugs-boekjes in buurten met veel misdaad. In zijn woonplaats Maracaibo gaf hij seminars op scholen samen met 643 hoogleraren die hij training gaf aan de Dr. Rafael Belloso Chacin Universiteit.
Vervolgens ging Chirinos zich bezighouden met de geloofsgemeenschap en trainde hij meer dan 50 groepen bestaande uit katholieken, adventisten, baptisten en anderen in het levering van het Feiten over Drugs-programma. En zij deden dat op hun beurt aan zo’n 20.000 Venezolanen. “Ze bellen elke week om om materiaal te vragen.” Of zoals Chirinos zei: “Ze hadden onder hun rechterarm de Bijbel en onder hun linkerarm De Feiten over Drugs-boekjes”.
Het duurde niet lang of Chirinos werd uitgenodigd om voor een bataljon van 500 soldaten in Maracaibo te spreken en daar vernam hij dat 7 op de 10 soldaten marihuana, cocaïne en andere drugs gebruikten. Als gevolg daarvan heeft hij nu lezingen gegeven aan meer dan 4000 soldaten van de Nationale Garde, het leger en de luchtmacht van Venezuela.
Daarna richtte Chirinos zijn blik op de particuliere sector en gaf voorlichting aan meer dan 135.000 medewerkers en leidinggevenden van Venezolaanse bedrijven. Negenentwintig van deze bedrijven doneerden daarop twee miljoen dollar om verdere voorlichting over drugs in Venezuela te sponsoren.
Hij hoefde zich niet af te vragen of hij enig verschil maakte – de statistieken bewezen het: een daling in drugsgebruik van gemiddeld 40% op scholen waar hij het programma had ingevoerd, een feit dat officieel werd erkend door de Venezolaanse Nationale Anti-Drugs Organisatie.
En het hoogtepunt in zijn campagne is tot nu toe het feit dat Chirinos benoemd werd als juridisch adviseur op het gebied van drugs in de Wetgevende Raad van de staat Zulia. Kort daarna herzag de Wetgevende Raad het programma en keurde het voorstel van Chirinos goed om in scholen door de hele staat wekelijks voorlichting te geven over De Feiten over Drugs. De Venezolaanse regering volgde het verzoek op en nam een wet aan die drugsvoorlichting verplicht stelde voor elke school in het land.
Hoewel hij trots is op hoe ver hij is gekomen, is Chirinos nog niet tevreden. Zijn doel is om een kwart van de Venezolaanse bevolking te bereiken – zo’n 7,5 miljoen burgers.
“Onze missie is nog maar net begonnen”, zegt hij.
KOM IN ACTIE
Manieren om een einde te maken aan drugsgebruik die ook nog eens gezond zijn
Als je bedenkt dat bijna één miljard mensen de WK van 2014 volgden, dan krijg je een idee van de kracht van sport om massa’s mensen te bereiken. Het is daarom geen verrassing dat Feiten over Drugs-afdelingen over de hele wereld daarop inspelen.
Zoals het Milanese Feiten over Drugs-team in Italië dat “Geen Drugs, Wel Leven” voetbaltoernooien organiseert waarin politie en gemeenteraadsleden strijden om de overwinning.
Of zoals de BMX Wereldkampioen in Duitsland die Feiten over Drugs-lezingen geeft aan jongeren in de sportzalen van scholen voordat hij een reeks gewaagde motorstunts te zien geeft.
Dan is er in Zuid-Afrika het basketbalteam dat bekend staat als de Phenoms, dat een spandoek voor een Drugsvrije Wereld laat zien terwijl ze hun wedstrijden spelen en de fans aanmoedigen om drugsvrij te leven.
En zo zijn er op internationaal niveau meer, waar elke sport een effectieve binnenkomer is om jongeren te bereiken met de feiten over drugs.
WE HEBBEN JE HULP NODIG
Steun de Stichting Geen Drugs, Wel Leven en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door jouw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groeperingen en mensen. Jouw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.