EEN BEWEGING DIE IN HET LEVEN IS GEROEPEN OM DE DRUGSEPIDEMIE IN BRAZILIË UIT DE WERELD TE HELPEN

Meer dan 5500 vrijwilligers hielpen in Rio de Janeiro mee met het uitdelen van meer dan twee miljoen de Feiten over Drugs-boekjes; hierbij werkten ze samen met de politie en leerkrachten om een beweging op te zetten die begon bij de Olympische Spelen om daarna over te slaan naar de Braziliaanse sloppenwijken. Hiermee werden de feiten verspreid, waardoor de vraag naar drugs zienderogen afnam.

Een leger Braziliaanse Geen Drugs, Wel Leven-vrijwilligers komt een land te hulp dat worstelt met een crack-crisis en geeft een goed voorbeeld wat er met de juiste tools kan worden bereikt.

Het begon allemaal toen de Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro dichterbij kwamen; de internationale krantenkoppen hadden hier een ramp voorspeld. Brazilië was verzwakt door een landelijke crack-epidemie en, met een geschat aantal van 2,8 miljoen cocaïnegebruikers consumeerde het land 18 procent van de beschikbare hoeveelheid cocaïne op de wereld. Hierdoor werd Brazilië de op één na grootste consument na de Verenigde Staten, iets wat er beslist aan heeft bijgedragen dat het land een van de meest gewelddadige landen ter wereld is geworden.

Drugsvrije Wereld Brazilië is achter de schermen bezig met de voorbereiding en de samenwerking om het drugsprobleem meteen aan te pakken. Maar om voldoende mankracht te krijgen om zich te kunnen richten op het op vier na meest bevolkte land op aarde, moest er een heel groot team worden samengesteld, dus ging Geen Drugs, Wel Leven Brazilië een samenwerkingsverband aan met iedereen die geïnteresseerd was in het aanpakken van het probleem: non-profit organisaties, dominees en hun gemeentes, Olympische atleten, wetshandhavers en zelfs sambadansers. Alles bijeen genomen, werd het een formidabel leger van meer dan 5500 vrijwilligers.

De eerste actie van de beweging was om aan één miljoen mensen De Feiten over Drugs-boekjes uit te delen, vlak voor en tijdens de Olympische Spelen. Dit werd gedaan door boekjes uit te delen aan de plaatselijke bevolking, sporters en toeristen op het strand van Copacabana, op de Boulevard Olímpico en via de hoofdplaatsen waar de wedstrijden werden gehouden.

Ook de Burgemeester van Rio de Janeiro deed mee en stuurde een brief waarin hij toestemming gaf dat Geen Drugs, Wel Leven Brazilië de non-profit commercials van de Feiten over Drugs op de “Live Sites” publiceerde, waar bezoekers bijeenkwamen om met duizenden tegelijk de spelen op grote schermen te bekijken. De spotjes werden 204 keer uitgezonden en bereikten 1.680.000 mensen. En tegelijkertijd kwamen de Feiten over Drugs ook op TV, radio en in de pers.

Toen de vaart er eenmaal in zat, begon het enorme Geen Drugs, Wel Leven-team de druk te verhogen. Hun volgende stap was dat ze boekjes gingen uitdelen in de beruchte favelas, de Braziliaanse sloppenwijken. Er werden nog eens een miljoen boekjes gedrukt in Braziliaans Portugees, dit keer met de logo’s van onze partners: de Rio Civiele Politie-eenheid “Papo de Responsa”, het Wijkgebouw Duque de Caxias en het Ministerie van Onderwijs van Sao Paulo. Uiteindelijk werden er niet één, maar twee miljoen boekjes gedistribueerd.

Toen miljoenen mensen de feiten te weten kwamen, was er in Rio de Janeiro sinds 2008 een niet eerder voorgekomen daling te zien in de inbeslagname van drugs door de autoriteiten: een afname van 42% in marihuana, een afname van 40% in cocaïne en een afname van 51% in crack. De Wethouder voor Openbare Orde van Rio vatte het als volgt samen: “Jullie hebben hier in Rio de Janeiro en voor heel Brazilië in één klap een drugsvrije beweging op gang gebracht”.


ONDERNEEM ACTIE
Begin een Geen Drugs, Wel Leven Groep

Het Feiten over Drugs-programma is zodanig ontworpen, dat andere groepen dit programma kunnen overnemen en het als hun eigen programma kunnen gebruiken. Talloze onderwijzers, politieagenten en non-profit organisaties hebben dat al gedaan.

Maar er zijn ook mensen die willen toetreden tot het team van de Stichting en die zelf een Geen Drugs, Wel Leven-groep willen beginnen. Aangezien wij zelf beslist niet in contact kunnen komen met de hele planeet, ben je van harte welkom als je deel uit wilt maken van onze kruistocht.

Toen Amira Bizet, een universiteitsstudente in Algerije, de Stichting belde met de vraag wie er leiding gaf aan de groep in haar eigen land, vroegen we haar: “Wat dacht jij ervan om dat te doen?”

En toen sloot Bizet zich zomaar aan bij het team, kreeg ze haar eerste grote partij materialen met de Feiten over Drugs, trommelde ze een paar vrienden op en begonnen ze afspraken te maken voor presentaties op scholen. Zo eenvoudig is het.

Als je een groep bij jou in de buurt op poten wilt zetten, schrijf ons dan en dan zorgen wij ervoor dat je kunt beginnen.


RED JONGE LEVENS

Steun de Stichting voor een Drugsvrije Wereld en help mee jonge levens te beschermen tegen de verwoestende effecten van drugs. Door uw bijdragen kunnen wij voorlichtingsmateriaal gratis ter beschikking stellen aan scholen, jongerenorganisaties en andere groepen en mensen. Uw steun helpt om mensen de feiten te geven die ze nodig hebben om een gezond en drugsvrij leven te leiden.